Tapijt

Tapijt biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere vloerbedekking. Het dempt de loopbeweging, waardoor u minder snel last krijgt van spieren, gewrichten en uw evenwicht. Daarnaast is tapijt niet glad en daardoor veiliger dan veel ander vloerbedekkingen. Het materiaal helpt energie te besparen en heeft een geluiddempende werking. Tapijt is er in allerlei soorten en maten. Voor ieder wat wils… Bij het maken van een juiste keuze is kleur, materiaal en structuur belangrijk. Bij het maken van uw keuze kan ik u adviseren.

Tapijtmaterialen
Het meeste  tapijt wordt gemaakt van kunststof zoals polyamide, polyacryl, polyester en polypropyleen.

Tapijt van polyamide garens zijn het meest duurzaam, veerkrachtig en kunnen in elke kleur geverfd of bedrukt worden. Dit type tapijt is ook extra behandeld om het vuilwerend te krijgen en antistatisch te maken.

Een ander tapijtmateriaal is polypropyleen. Dit is een iets minder populair materiaal doordat het wat harder aanvoelt. Dit type tapijt is wel het meest ‘vlekbestendig’ omdat de kleur al tijdens het productieproces wordt aangemaakt.

Polyester tot slot is de zachtste en zeker ook sterk, maar niet zo veerkrachtig. Polyester garen lijkt vooral in look en feel heel erg op wol. Modern polyester zorgt daarnaast voor een meer natuurlijke zachtheid.


Tapijtstructuren
Als we kijken naar de structuur van tapijt, kunnen we tapijt in structuren onderscheiden:


Bouclé of lussenpool of ‘loop pile’
1

Hierbij zijn de polen van het tapijt in lussen op de rug van het tapijt geplaatst. De bocht van de lussen vormt dan de bovenkant van het tapijt. Die lusvorm zorgt er voor dat het tapijt niet makkelijk vuil opneemt. Het nadeel is echter dat het niet heel zacht aanvoelt. Het is een erg sterke vloerbedekking die weinig slijtage vertoont.


Geschoren bouclé of ’tip-sheared’
3

Een lussenpooltapijt met een hoog/laag structuur waarvan bij de hoge lussen de top is afgesneden. Hierdoor ontstaat een afwisselend patroon van polen.


Moquette en velours of ‘cut pile’:
7

Bij moquette snijdt men tijdens het weven alle poollussen door. Een velours tapijt is een moquette tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette polen. Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal. Daardoor heeft het tapijt een zacht en glad oppervlak.


Naaldvilt
Dit soort tapijt wordt met behulp van de techniek ‘vernaalden’ gemaakt. Bij deze techniek worden vezelvliezen in lagen op elkaar gelegd en in elkaar vervlecht door een reeks naalden met haakjes die op en neer steken door het basisdoek.


Frisé  of saxony
8
Bij een friséstructuur zijn de polen doorgesneden maar is het tapijtgaren in elkaar gedraaid. De frisé dankt de levendige structuur aan het feit dat iedere pool afzonderlijk goed is te zien. Ze staan niet stijf overeind maar krullen enigszins. Het geeft een speels effect en laat het tapijt leven.


Shag of semi-shag
9
Wanneer men de polen nog langer maakt en de pooldichtheid gering blijft, zullen polen omvallen. Het tapijtoppervlak dat als gevolg hiervan ontstaat wordt shag-structuur genoemd en heeft een warrig en speelse uitstraling. Afhankelijk van de poolhoogte spreekt men van ‘shag’ of ‘semi-shag’. Shag tapijt heeft langere polen dan semi-shag.


Ondertapijt
Een betonnen vloer bevat vocht en in een houten vloer zit beweging. Beide eigenschappen zijn niet bevorderlijk voor de levensduur van uw tapijt. Voor een lange levensduur en comfort wordt er ‘ondertapijt’ gebruikt. Vilten ondertapijt is gemaakt van gerecycled materiaal maar er zijn ook rubberen of extra isolerende ondervloeren. Een (goed) ondertapijt is de beste ondervloer waarop kamerbreed een textiele vloerbedekking geïnstalleerd kan worden. Ondertapijt wordt veelal toegepast voor gebruik in bijvoorbeeld woonkamers, slaapkamers en op trappen. Primair heeft ondertapijt een egaliserende functie om eventuele oneffenheden van de ondergrond op te vangen.

Heeft u een specifieke vraag of wilt u een afspraak maken? Neemt u dan gerust contact met mij op: 06-251 02 201

Meer informatie? Maak een afspraak